Det nordiske bilsalg - februar 2025
Både Danmark, Norge og Sverige oplevede fremgang i personbilsalget i februar, men igen måtte finnerne se salget gå tilbage. For de tunge køretøjer blev det en træg måned med tilbagegang over hele linjen fraset de finske varebiler, der endte i et beskedent plus.
En god måned for personbilerne, en sløj måned for varebiler og lastbiler – medmindre du ser mod Finland, hvor billedet var så godt som omvendt. Overskrifterne for februar stikker i mange retninger.
Personbilernes måned
Højdespringeren i februar blev uden tvivl Norge, der med en stigning på 21,3 % ser ud til at være godt i gang med at børste nogle hårde bilår med historisk lave salgstal af sig. De lidt mere beskedne stigninger i Sverige (+4,4 %) og Danmark (+3,7 %) skal ses i lyset af, at der i februar 2024 pga. skudåret, var én dag mere at sælge biler i, så reelt er stigningen lidt højere, end den ser ud. Dét faktum må lande godt i Finland, der igen kan se personbilsalget gå tilbage. Bare 4.789 biler blev registreret i februar, hvilket svarer til en tilbagegang på 10,8 %.
Selvom stigningerne kan synes beskedne, så imødeses de med optimisme i Sverige:
”Antallet af nyregistrerede personbiler steg med 4,4 % i februar sammenlignet med sidste år, og vi skal huske på, at 2024 var skudår med en ekstra dag. I februar var Volkswagen det mærke, der havde det største løft, og de øgede markedsandelen med 15,28 % (+77 %). Den positive trend fortsætter med andre ord, og indtil videre i år er antallet af nyregistrerede personbiler steget med 9 %. Det tager vi som et godt tegn”, udtaler Andrée Peters, markedschef hos Bilstatistik.se.
Danmark og Norge driver fortsat elbilsalget – men Sverige og Finland vil være med
Elbilerne er fortsat en varm politisk kartoffel, og hvad der må antages at være om ikke et resultat, så i hvert fald en implikation af de fire landes forskellige politiske prioriteringer, kan tydeligt aflæses på elbilernes andel af nysalget. Det kan det også denne måned.
The one to beat er selvfølgelig fortsat Norge. 94,7 % af alle nye biler i februar, var på el. Til gengæld er den danske vækst i elbilandelen i høj grad også værd at lette på hatten over. I alt var 66,5 % af de nyregistrerede biler i februar elbiler. Det svarer til en stigning på 50,1 % på et enkelt år.
Også I Sverige og Finland oplever man fremgang for elbilerne, om end både den procentuelle udvikling og det generelle elbilsalgsniveau ikke helt kan følge med naboerne. I Sverige lå elbilandelen i februar på 35,3 %, svarende til en udvikling på 26,5 %. Finnerne præsterede en andel på 32,7 %, svarende til en udvikling på 32,4 % i forhold til februar 2024.
Mads Rørvig, administrerende direktør i Mobility Denmark, er ikke i tvivl om, hvad vi bør læse af tallene:
"Den stigende andel af elbiler i Danmark viser, at politiske incitamenter har stor betydning for den grønne omstilling. Erfaringerne fra Norden bekræfter, at klare politiske rammevilkår, der gør elbilen økonomisk attraktiv, er nødvendige for at fastholde udviklingen og sikre, at flere vælger elbilen til," siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.
Nedtur for lastbiler og varebiler
Som skrevet indledningsvist blev det ikke nogen stor måned for de tunge køretøjer. I Finland gik varebilerne frem med beskedne 0,7 %, men derudover er der røde tal over hele linjen for alle fire markeder. For varebilernes vedkommende gik det hårdest for sig i Sverige, hvor segmentet gik tilbage med 34,1 %. I Norge lød tilbagegangen på 24,2 % og i Danmark på 13 %. Ser vi på lastbilerne, var det finnerne, der fik den største ørefigen med en tilbagegang på 22,8 %, skarpt efterfulgt af nordmændene og en tilbagegang på 21,9 %. Sverige og Danmark slap en anelse mere nådigt med tilbagegang på henholdsvis 10,6 og 5,6 %.
Den beskedne stigning for de finske varebiler er dog opløftende nyt, hvis man spørger Teemu Rennola, administrerende direktør for finske Value Clinic:
"Faldet på det finske bilmarked fortsatte i februar, men den anden måned i træk med let vækst i registreringerne af varebiler antyder, at den økonomiske nedtur måske er ved at stabilisere sig, og at virksomheder begynder at investere i erhvervskøretøjer igen. Bilindustrien forventer, at registreringstallene generelt set vil udvikle sig positivt senere på året."
Hvilke mærker hittede… og hvordan gik det med månedens vel mest omtalte bilmærke?
Ser vi på mærkepræferencerne i de nordiske lande, så fylder især Volkswagen godt i billedet, men decideret enighed er der ikke på tværs af de fire markeder. Ser vi udelukkende på top tre er der faktisk ikke en eneste model, der går igen i de øvrige tre landes top tre. I Danmark er det især Volkswagen der har fat, i Norge toppes listen af Nissan Ariya, i Finland er det Toyotas hybrider Yaris og Yaris Cross der rykker, og i Sverige… der kan man stadig ikke få nok af Volvo, hvor XC60 og EX40 topper listen.
Og skal vi knytte en kommentar til det vel nok mest omtalte mærke den forgangne måned, nemlig Tesla, så er det jo først og fremmest værd at bemærke, at de fortsat er at finde i både Danmark, Norge og Sveriges top 10-lister, men det er, som vi efterhånden har hørt lidt om, ikke hele historien.
I Norge er Teslas andel gået tilbage med 47,5 %, i Sverige med 50 % og i Danmark med 55 % sammenlignet med samme periode sidste år.
Skal man for alvor vurdere, hvordan lysten til at købe en ny Tesla er påvirket i norden, så skal vi på grund af leveringstider, fortsat vente nogle måneder for at have det fulde billede.
OBS: Tallene for både Danmark, Sverige og Norge, der blev offentliggjort tidligere på måneden har været behæftet med fejl, hvad angår den procentuelle udvikling sammenlignet med sidste år. Fejlen hang sammen med skudåret sidste år, og derfor var d. 29. februar 2023 ikke medtaget i sammenligningen. Den fejl er der rettet op på i denne publicering, og derfor vil udviklingstallene variere en smule i forhold til, hvad der blev meldt ud ved månedsskiftet.
Videregivelse af data
Videregivelse af tal og data fra artiklen må kun finde sted med kildehenvisning til:
Danske data: Bilstatistik.dk
Svenske data: Bilstatistik.se
Norske data: Opplysningsrådet for veitrafikken
Finske data: Value Clinic (Transport- og kommunikationsmyndigheden Traficom, Trafik- og transportregisteret)