Spring til hovedindhold
 

Det skandinaviske bilsalg – februar 2024

 

Rekordlavt salg i Norge, nedgang i Danmark og opsving i Sverige – og så præcis det modsatte billede, når vi taler om de tre landes elektrificering af bilparkerne. De skandinaviske nysalgstal for februar er klar og kan vist bedst betegnes som en pose blandede bolcher.

Der var ikke udpræget forårsstemning over registreringstallene i februar. I de skandinaviske lande var det kun Sverige, der oplevede en fremgang i antallet af nyregistrerede personbiler i sidste måned, hvor de samlet landede 2,1 % over salget i februar 2023.

Anderledes ser det ud for naboerne i Danmark og Norge, som begge oplevede en svag tilbagegang ift. sidste års februarsalg. Danmark lander 3,21 % under februar sidste år, mens nordmændene med en tilbagegang på 0,78 % rammer et februarniveau, der ikke er set lavere i Norge i 15 år – siden februar 2009.

Og hvordan gik det med elbilerne?

Om end Norge oplevede et meget lavt februarsalg, så er de stadig dominerende i Skandinavien, hvad angår elbiler. 9 ud af 10 nyregistrerede biler (90,1 %) i februar var således elektriske.

Et helt andet billede tegner sig i Sverige, hvor godt 7 ud af 10 bilkøbere, stadig foretrækker biler med forbrændingsmotor. Samlet landede elbilandelen på 27,9 % i februar.

Dermed står det klart, at selvom der blev solgt næsten 11.000 flere biler i Sverige end i Norge, så blev det alligevel nordmændene der registrerede flest elbiler. 

Ovenpå en januar måned hvor danskerne for første gang oplevede et fald i andelen af indregistrerede elbiler, er drivkrafttypen atter tilbage på sporet med 44,3 % af nyregistreringerne i februar.

Bremses udviklingen uden incitamenter?

Sammenligner man elbiltallene på tværs af de tre lande, så ser vi klare indikationer på, hvordan skiftende incitamenter både påvirker motivationen for at købe nyt og for at købe el. Den norske model er et rigtig godt eksempel på det, men vi ser samme tendenser i både Danmark og Sverige.

For eksempel oplevede Danmark i januar for første gang en opbremsning i elbilsalget – en opbremsning der er svær ikke at se i lyset af en varslet stigning i bundfradraget for elbiler fra 1. februar. I hvert fald kan man se, at januar var den eneste måned, der havde det bemærkelsesværdige udsving.

På samme måde kan man betragte udviklingen i Sverige. Her afskaffede man i 2022 en række økonomiske incitamenter for at vælge en elbil, hvorefter man så et fald fra en elbilandel på 51,43 % i december 2022 til bare 28,81 % måneden efter. I denne måned ser vi desuden, at selvom antallet af nyregistrerede biler er steget, så er antallet af elbiler faldet med hele 14,7 % - samtidig med at antallet af benzinbiler er steget.

Husk at du altid kan dykke yderligere ned i tallene på Bilstatistik.dk, Bilstatistik.se og OFVstatistikk.no   

Skandinavien februar

 

 

Skandinavien februar - top 10


Videregivelse af artiklens indhold:

Videregivelse af tal og data fra pressemeddelelsen må kun finde sted med tydelig kildehenvisning til:

Danske data: Bilstatistik.dk

Svenske data: Bilstatistik.se

Norske data: OFV.no 

For yderlige informationer:

Danmark: Mads Rørvig, Direktør, De Danske Bilimportører, +45 3016 1004, mr@bilimp.dk

Sverige: Andrée Peters, Markedschef Sverige, DBI IT/ Bilstatistik.se, +46 730290096, ap@bilstatistik.se

Norge: Øyvind Solberg Thorsen, Direktør, OFV, + 47 959 26 018, ost@ofv.no

 

Om metoden:

På Bilstatistik.dk, OFVStatistikkk.no og Bilstatistik.se, optræder campere altid i en selvstændig kategori, hvorfor de ikke indgår i opgørelsen af registreringstal for person- og varebiler, uanset hvordan de måtte være registreret hos de nationale myndigheder. Dette drejer sig om 1.618 enheder i Norge, 2.537 enheder i Sverige og 1.101 enheder i Danmark for hele 2023. Disse tal kan leveres udspecificeret på f.eks. producentnavnet for camper-opbygningen ved henvendelse til Bilstatistik.se

Enheder der i sit land er registeret som enten vare- eller lastbil og har en totalvægt op til 3.500 kg indgår i statistikken som varebiler, mens enheder med en totalvægt over 3500 kg indgår som lastbiler.