Syn af bil: Her er reglerne, du skal kende
Når det kommer til syn af bil, er det nok de færreste der ser frem til, at indkaldelsen havner i postkassen. Men det er en vigtig del af at holde din bil i god stand og sikre, at den er sikker for både dig selv og dine medtrafikanter, og af samme grund er det selvfølgelig også et krav ifølge loven, at bilen skal synes regelmæssigt.
I artiklen her vil vi gennemgå de ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med syn af bil – hvornår skal din bil synes? Hvor ofte skal den synes? I det hele taget hvad du bør vide om reglerne for syn af bil.
Hvornår skal min bil synes?
Hvornår en bil skal synes afhænger af, hvornår den er blevet registreret første gang. Du vil få en indkaldelse til bilens første syn, når din bil er fire år gammel. Herefter skal bilen synes hvert andet år. Hvis bilen er mere end otte år gammel, skal den til periodisk syn hvert år. Du vil normalt modtage en påmindelse fra SKAT om, hvornår bilen skal synes.
Hvad skal bilen have med til periodisk syn?
Det er selvfølgelig altid en rigtig god ide at sørge for, at din bil generelt er i god stand og er blevet ordentligt vedligeholdt, men udover hvad der er tilrådeligt, er der ingen regler for, at du skal have gjort noget særligt ved din bil forud for det almindelige periodiske syn. Det er dog en god ide at medbringe relevante dokumenter, når din bil skal til syn, herunder registreringsattest, forsikringsbevis og seneste synsrapport, hvis bilen tidligere er blevet synet.
Hvad bliver tjekket under synet?
Synet skal udføres hos en godkendt synshal, hvor en uddannet synsmand vil gennemgå bilen for at sikre, at den opfylder de nødvendige sikkerhedsstandarder. Synsundersøgelsen omfatter en række test, der kontrollerer bilens mekaniske og tekniske tilstand.
Nogle af de ting, som inspektøren vil kigge efter, omfatter:
- Bremser og bremsevæske
- Dæk og hjul
- Lys og reflekser
- Udstødning og udstødningsgasser
- Undervogn og støddæmpere
- Sikkerhedsudstyr, såsom sikkerhedsseler og airbags
Hvis der er noget galt med bilen, kan den blive afvist og du vil få en liste over de problemer, der skal løses, før den kan synes. Det er i den forbindelse vigtigt at bemærke, at synsundersøgelsen ikke dækker alle aspekter af bilens tilstand. Synsundersøgelsen er således ikke et fuldt service eller en garanti for, at bilen er i perfekt stand. Synsundersøgelsen sikrer kun, at bilen opfylder minimumsstandarderne for sikkerhed og teknisk tilstand.
Hvad hvis bilen ikke består synet?
Hvis bilen ikke består synsundersøgelsen, eller du helt udebliver fra det indkaldte syn, må bilen ikke bruges på offentlige veje, indtil de nødvendige reparationer er udført og synet er bestået. Overholder du ikke disse regler, kan du risikere at få en bøde eller at få bilen inddraget.
Status på synsrapporten
Når en bil har gennemgået syn, modtager ejeren en synsrapport, der viser de specifikke problemer, der måtte være fundet, samt det der hedder en synsstatus. Denne status kan være angivet som henholdsvis:
- Godkendt
- Ikke-godkendt
- Betinget-godkendt
Statussen på synsrapporten vil være afgørende for, om bilen kan fortsætte ufortrødent ud på de danske veje, men sådan går det langt fra altid. Du kan også risikere, at bilen skal indkaldes til omsyn (affødt af en ikke-godkendt status) efter at have gennemgået de påkrævede reparationer. I andre tilfælde (ved det man kalder en betinget godkendelse) kan de påkrævede reparationer udføres af ejeren selv, hvorefter bilen igen vil være lovlig at benytte.
Hvis bilen er godkendt, betyder det, at den opfylder de nødvendige standarder for sikkerhed og teknisk tilstand, og at bilen må benyttes som normalt, uden at reparationer er påkrævet.
Hvad sker der ved omsyn?
Ved omsyn vil synsmanden gennemgå bilen igen for at kontrollere, at alle problemerne er blevet korrekt udbedret. Hvis bilen ikke består omsynet, kan ejeren blive nødt til at foretage yderligere reparationer for at bestå synet igen. Hvis bilen består omsynet, får ejeren en ny synsrapport og kan igen bruge bilen på offentlige veje.
Hvad er prisen for syn?
Prisen for syn varierer afhængigt af hvor du bor, og selvfølgelig hvilket synsværksted du bruger. Du kan forvente at betale mellem 500-1500 kroner for et syn, alt efter hvor i landet, du befinder dig. Her til kommer de udbedringer, som synshallen har vurderet er nødvendige for, at din bil kan godkendes og bestå synet, og det kan selvsagt variere med adskillige tusinde kroner afhænger af reparationens omfang.
Kan man klage over et bilsyn?
Ja. Er du uenig i synshallens vurdering af din bil, har du flere muligheder for at rejse spørgsmål eller klage over afgørelsen. Det er altid en god ide i første omgang at henvende sig til synsvirksomhedens teknisk ansvarlige eller den medarbejder, der udførte synet. Er der fortsat uenighed kan du som forbruger rette henvendelse til Færdselsstyrelsens klageinstans.
Hvor ofte skal en veteranbil synes?
Når din bil har holdt 35-års fødselsdag kan den opnå en godkendelse som veteranbil, hvis du søger om det. Når en bil er registreret som veteranbil gælder nogle helt særlige regler, også hvad angår syn. Blandt andet fordi at en veteranbil kun må bruges lejlighedsvis, skal den heller ikke synes lige så ofte som en bil med en almindelig registrering.
Bliver din bil registreret til veterankørsel, kan du se frem til en lavere frekvens på synsindkaldelserne, der kun vil havne i din postkasse hvert ottende år.
Husk at undersøge bilens synsstatus
Som det nu er slået fast, så er en bils synsstatus helt afgørende for, om den kan benyttes lovligt. Står du for eksempel overfor at skulle købe en brugt bil, er det derfor også en rigtig god ide at undersøge, hvordan det gik bilen ved seneste syn, og hvornår den bliver indkaldt til det næste. Det tager dig ganske få sekunder at finde svar på begge dele via AltOmBilen. Alt du skal gøre er at indtaste bilens nummerplade, og så viser vi dig (blandt mange andre nyttige oplysninger), hvilken status bilen fik ved det seneste syn.
Så undgår du dyre, ubehagelige overraskelser.
Relaterede nyheder